Dobrodziejstwa makadamii.

Macadamia_integrifolia

Ojczyzną orzecha makadamii jest Australia. Tam przez tysiące lat jego owoce były wykorzystywane przez Aborygenów do jedzenia, a w postaci oleju pozyskiwanego z orzechów- do ochrony ciała przed wilgocią. Niestety, mądrość tych „prymitywnych” (?) ludów została całkowicie zlekceważona przez białych najeźdźców z Europy, którzy zainteresowani byli raczej podbiciem kolejnej kolonii, niż obserwacją zwyczajów tubylców.
Ta australijska endemiczna roślina została sklasyfikowana dopiero w 1858 przez barona Jacoba Heinricha von Muller, który nazwał to drzewo na cześć swojego przyjaciela Dr. Johna Macadama.

Działalność komercyjna związana z tą rośliną pojawiła się dopiero pod koniec XIX w., kiedy to jej nasiona zawędrowały na Hawaje. Tam służyć miały ochronie plantacji cukrowych przed wiatrem. Zdrowe i smaczne owoce spowodowały zainteresowanie Hawajczyków rozwojem plantacji makadamii. W Australii dopiero w latach 60. XX w. zaczęto postrzegać tę roślinę jako interesującą pod względem produkcyjno- przemysłowym.

Najistotniejszą częścią drzewa są oczywiście jego owoce- orzechy, które przerabiane są zarówno do bezpośredniego spożycia (zdrowa alternatywa do chipsów) jak i na olej, stosowany zarówno w przemyśle spożywczym , jak i kosmetycznym. Orzechy zawierają duży poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas palmitynowy, kwas oleinowy), wapno, żelazo, magnez, witaminy z grupy B. Żeby jednak nie było aż tak kolorowo, 100g tych orzechów ma „jedyne” 727 kilokalorii (pączek to 250-400kilokalorii..), nie należy zatem przesadzać z tą niewątpliwie zdrową i pyszną przekąską. Dobrze zwykły olej spożywczy zastąpić olejem makadamii- ten ostatni pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i choroby układu krążenia.

Drewno makadamii ma piękny, czerwonawy kolor i jest wykorzystywane w meblarstwie.

Wracając do kosmetyków…Nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspominałam wcześniej- palmitynowy i oleinowy, są bardzo zbliżone do tych, które istnieją w naszej skórze. Niestety z wiekiem w naszej skórze ich produkcja słabnie…Makadamia szczęśliwie uzupełnia te braki wpływając hamująco na proces starzenia skóry a podobny skład chemiczny gwarantuje dobre wchłanianie i naturalną akceptację przez skórę. Cudowne działanie wykazuje makadamia w kontakcie z włosami- nawilża, nabłyszcza, nadaje efekt mięsistych włosów. Sam olej szczególnie polecany jest do włosów suchych, zniszczonych farbowaniem i rozjaśnianiem, z tendencją do puszenia i plątania. Nie specjalnie nadaje się dla ciężkich, grubych włosów, chyba, ze w formie maski do włosów, czy np. kuracji na noc.

Na rynku obecnych jest bardzo dużo różnych kosmetyków do pielęgnacji twarzy i włosów zawierających wyłącznie lub częściowo olej makadamii. Warto spojrzeć na skład produktu na opakowaniu, im wyżej olej na liście, tym więcej go w składzie kosmetyku…

W naszym sklepie znajdziecie produkty marki Phytorelax Macadamia Oil Complex , które –poza wysoką zawartością oleju makadamii- wolne są od parabenów, olejów mineralnych i sztucznych barwników. To prawdziwa bomba energii i blasku dla Twoich włosów. Gdy spróbujesz tych produktów, suche, poplątane włosy już nigdy nie będą Twoim problemem.

 

Dodaj komentarz